AnasayfaHaberler

2018-2020 Olağan Genel Kurulu

14.10.2018 10:55:37
2018-2020 Olağan Genel Kurulu

Baro Başkanı Av. Ali ARSLAN' nın Genel Kurul Konuşması;

 

 

BEN DEĞİL, BİZ DEDİK. TÜM ÇALIŞMALARIMIZI BİRLİKTE YAPTIK.

 

                       

                        En Değerli zamanlarını hukuka adayan siz  Değerli Meslektaşlarım;

                        Manisa Barosunun 2018-2020 dönemi için yapılan Olağan Genel Kurulu toplantısına hoş geldiniz.

                            Öncelikle, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, Avukatlık görevini yerine getirirken onurlu bir şekilde mücadele edip , Hukuk Devleti ve Yargı Bağımsızlığını egemen kılma yolunda yıllarca mücadele eden, Manisa Barosunun kurulmasın da ve bu günlere gelmesin de emeği geçen ebediyete intikal etmiş değerli Meslektaşlarımı, vatanı için canını feda eden bütün şehitlerimizi, rahmetle, minnetle ve saygı ile anıyorum. Yine Değerli Baro Başkanlarımızı ve baromuzun her kademesin de görev almış olan Meslektaşlarımızı, saygıyla, rahmetle ve  şükranla anıyorum.

 

                         Manisa Barosu olarak Başta Hain FETÖ terör örgütünün 15 Temmuz Darbe kalkışmasını, insanlığa karşı suç olan bütün terör eylemlerini, darbe teşebbüslerini, hukuk dışı tüm eylem ve yapılanmaları reddediyoruz. Her zaman, demokratik hukuk devletinin bütün unsurlarıyla sonsuza dek yaşaması için, azim ve kararlılıkla çalışacağımızın bu vesileyle bir kez daha bilinmesini istiyoruz.

                            Manisa Barosu 93 yaşındadır. Kurulduğu günden bu güne Atatürkçü, Cumhuriyetin temel ilkelerini benimsemiş, çağdaş ve her zaman hukukun üstünlüğüne inanmış, Cumhuriyetçi ve Türk Devrimlerine gönülden bağlı olan avukatlarca yönetilmiştir. Biz de göreve bu bilinçle talip olduk ve bu bilinçle yerine getirdik.

 

                        2016 yılı Ekim ayında yapılan olağan Genel kurulda, meslektaşlarımızın güveni ve teveccühü ile tüm kurullarımızla birlikte göreve geldik. Görev süremiz dolmuştur. Bu gün ve yarın Manisa Barosunun seçimli olağan Genel Kurulu yapılacaktır.

 

                        Her şeyden önce söylemek isterim ki; Baro başkanı seçildiğim günden bu güne, bu onurlu görevi meslektaşlarımla birlikte en iyi şekilde yapmaya çalıştık. Ailemizden, işimizden, özel yaşamımızdan taviz verdik. Fakat Baro çalışmalarına ayırmamız gereken zamandan ve emekten asla taviz vermedik. Bu gönül rahatlığı ile meslektaşlarımızın karşısına çıkmaktan huzurluyuz.

                        Çalışma süremiz içerisinde yapmayı vaat ettiğimiz fakat yapamadıklarımız olmuştur. Ama bir vaadimiz tam anlamıyla yerine getirilmiştir.

                        Şöyle ki;

                        2016 yılı Ekim ayında yapılan Olağan Kongre öncesi açıklamalarımızda ısrarla, “BİR GRUP YA DA BEN DEĞİL, BİZ OLACAĞIZ” dedik. Söylediğimiz gibi “Bir grup ya da ben değil”  biz olduk.

 

                         Meslektaşlarımızın siyasi görüşlerine, hayata bakışlarına, farklı düşüncelerine bakmaksızın sorunlarında, mutlu günlerinde, acı günlerinde birlikte olduk. Sevgimizi, saygımızı, gerektiğinde ilgimizi, hiçbir meslektaşımızdan esirgemedik. Kapımız, telefonumuz her zaman meslektaşlarımıza açık oldu. Manisa Barosunda bir huzur, sevgi ve barış ortamı yaratmaya çalıştık. Bu ortamı yaratmış olmaktan da büyük mutluluk duyduk.

 

                        Biraz önce de söylediğim gibi, Baro Başkanlığını ve organlardaki görevlerimizi “bir namus borcu, kutsal bir emanet gibi “ifa etmeye çalıştık.

 

                        Yola çıktığımızda şunu da söylemiştik; ”İdealimiz; hiçbir ayrım olmaksızın, tüm üyelerinin etkinliklere, komisyonlara, yönetime katılması, mesleğin kamusal itibarının yükselmesi, hukukun evrensel ilkelerine yönelen saldırıların önlenmesi için, birlikte çalışıp mücadele eden bir baroya ulaşmaktır. Yine baromuzun kurumsal etkinliği ve yaşadığımız kentte söz sahibi olmasını sağlamaktır.”

 

                        Adliyelerimizde, bürokraside, sivil toplum örgütlerinde, siyasi partilerde, okullarda, sendikalarda kurumsal olarak kurmuş olduğumuz ilişkilerde, mesleğin kamusal itibarının yükselmesi için gerekli çalışmaları yaptık. Yorulmadık zamanımız elverdiği, nefesimizin yettiği kadar tüm etkinliklere katıldık. Sivil toplum örgütlerine idari kurumlara ,adli kurumlara , yaşadığımız şehrin sosyal etkinliklerine ,Halkımızın ve meslektaşlarımızın mutlu ve  acı günün de yanında olduk Bu anlamda büyük bir yol aldık.

 

                        Manisa Barosu, biraz önce belirttiğim tüm kurum ve kuruluşlarla ilişkilerinde etkin olmuştur. Birlik de projeler üretmiş , paneller, konferanslar düzenlemiştir.

                        Adliyelerde yapmış olduğumuz çalışmalarla birçok sorun, diyalog yolu ile çözülmüş, meslektaşlarımız mağdur edilmemiş, sorun çözme odaklı çalışılmıştır. Baronun saygınlığının zedelenmesine, gölgelenmesine, asla müsamaha gösterilmemiştir.

                        Türkiye’de ve Manisa’da yaşanan Avukat hak ihlallerine en sert tepki gösterilmiştir.Bu anlam da gün olmuş ilçelerimiz de ,gün olmuş Manisa Merkez de,gün olmuş Ualk’da Adana’da,Eskişehir’de ,Ankara’da olunmuştur.

 

                       Meslek sorunların da meslektaşların yanında yer alınmış, insan hakları, kadın hakları, çocuk hakları ve her türlü hak ihlalinde ezilen, sömürülen, dışlanan mağdurların hakları savunulmuştur. Ezenin kim olduğuna bakmaksızın ezilenin yanında taraf olunmuştur.

 

                        2014 yılında yaşanan SOMA FACİASININ hukuki süreci (ceza ve hukuk davaları) meslektaşlarımızla birlikte bizzat takip edilmiştir. Görev yaptığımız 3,5 yıla yakın sürenin 120 güne yakını Soma Faciasının duruşmaları ve bilgilendirme toplantıları ile geçmiştir. Manisa Barosu alnının akı ile kamusal görevini yerine getirmenin huzuru içindedir. 

 

                        Gölmarmara ilçemizde yaşanan elim trafik kazası sonucu 15 tarım işçisi vefat etmiş, Manisa Barosu Türkiye Barolar Birliğinin de desteği ile tüm olanaklarını seferber ederek, ölen işçilerimizin yakınlarının yanında olmuş, hak arama mücadelesine katkı sağlamış, sağlamaya devam etmektedir. 

 

                        Türkiye genelinde yaşanan toplumsal olaylar yakından takip edilmiştir .Alaşehir’ de “küçük Irmak’ın  öldürülmesi”, Akhisar’da  bir kadının babası ile öldürülmesi ve birçok toplumsal olay  bizzat tarafımdan, bir kısmı da komisyonlarda görev yapan meslektaşlarım tarafından takip edilmiştir.

 

                            Görev süremizde Türkiye’de birçok önemli olaylar yaşanmıştır. Kısaca özetlemek gerekirse;  anayasa referandumu, cumhurbaşkanlığı seçimi ve bir de genel seçim yaşanmıştır. İki yılın büyük bölümü 2016'nın 15 Temmuz'unda gerçekleşen darbe girişiminin getirdiği OHAL koşullarında geçmiştir. Bu süreçte en çok yargı ve avukatlık mesleği zarar görmüştür.

 

                        Referandumda Anayasa değişikliklerinin getireceği sakıncaları anlatmaya çalıştık. Manisa Merkez’de, Saruhanlı’da, Akhisar’da , Soma’da, Turgutlu’da TBB Başkanın da katıldığı Paneller, konferanslar düzenledik.

 

                        “Manisa Kitap Günleri “etkinliğinin düzenleyicilerin den biri olarak Prof.Dr.Rıza Türmen , Prof.Dr.İbrahim Kaboğlu ,Gazeteci Özgür Mumcu ve Murat Sevinç’i  Manisalılar la buluşturduk.

 

                        Meslek içi çalışmalar kapsamında 35’in üzerinde panel ve konferans düzenledik.

                         Uzlaştırmacılık, arabuluculuk alanlarında meslektaşlarımızın taleplerini yerine getirdik.

 

                         Özel günlerde farkındalık ve duyarlılık yaratmak için, reklam panolarında ve raketlerde “Avukatlık mesleğinin ve Avukatın önemini” belirten afiş ve yazılar kullandık. Adil yargılama hakkının savunulmasında, Avukata yönelik şiddetin önlenmesinde, cezaevi koşullarının iyileştirilmesinde, CMK ve Adli yardım hizmetlerinin yaygınlaştırılmasında, kadına yönelik şiddetin önlenmesinde ve çocuklara cinsel tacizin önlenmesinde, yani kısacası hemen hemen  her alanda aktif mücadele verdik.

 

                        Manisa adliyesi içinde bulunan “Kadın ve Çocuk Hakları Merkezimizde” meslektaşlarımız tarafından haftanın üç günü nöbet tutulacak şekilde kamusal hizmet gerçekleştirdik. Bu hizmeti Turgutlu İlçemizde de vermeye başladık

 

                        Proje çalışmaları ve ihalesi bizim dönemimizde yapılan, Manisa Barosu hizmet binasının kaba inşaatını görev süremizde bitirdik. 2019 yılı Haziran aylarında bina tarafımıza teslim edilecektir.

 

                        Adli yardım hizmetlerini merkezileştirme çalışmalarına başladık. Bir çok ilçemizde temsilciliklerimiz tarafından alınan adli yardım taleplerini merkezde değerlendirerek sonuçlandırdık.

 

                        Hukuk Fakültelerinden mezun olan hukukçu sayısı arttıkça, stajyer sayımız da artmaktadır. Bu çerçevede 2017-2018 döneminde 135 stajyer avukatımız olmuştur. 2018-2019 döneminde bu sayının 160’ı aşacağını düşünmekteyiz. Stajyer avukat sayısının artması, staj eğitimini de zorlaştırmaktadır. Bu nedenle staj eğitimine yeni bir anlayışla baktık. Stajyerlerimizin mesleğe ve yaşama hazırlanmaları için özel eğitimler düzenledik. Staj eğitiminde Manisa Barosunun tüm olanaklarını kullandık.

 

                        Kamuda çalışan Avukatlarımızın sorunlarının çözümü için, Türkiye Barolar Birliği ile çalışmalar yaptık. Sorunların tespiti ve çözümü için ilgili birimlerle temaslarda bulunduk.

 

 

 

                        Manisa Barosu bünyesinde iktisadi işletmeyi kurduk.

 

                        Sosyal faaliyetler çerçevesinde Geleneksel piknik ve gezilerimizi düzenledik.

                        Sorunlara duyarsız kalmadık. Çözüm için elimizi taşın altına sokmaktan çekinmedik. Yasaklara ve haksızlıklara karşı daima haklının, adaletin yanında olduk. Her türlü hak ihlalinde muhalif duruşumuzu gösterdik. Toplumsal muhalefet görevini evrensel hukuka ve insan hakları ilkelerine bağlı kalarak, etkin bir şekilde yaptık. Kentimizde ve ülkemizde meydana gelen her türlü hak ihlallerine karşı tavır koyduk.

                          SİYASİ TAVIR TAKINMADIK!

 

                        Baroda ki görev anlayışımızı kısaca şöyle ifade etmek isterim;

                      “Bireysel hak ve özgürlüklerin teminatı, güçlü bir hukuk devletidir. Güçlü bir hukuk devletinin olmadığı yerde, hak ve özgürlükleri koruyacak bir yapı da yok demektir. Böylesi bir ortamda yaşama hakkı dahi başkalarının insafına kalır. Barolar; Hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumakla yükümlüdür. Hukuk devleti yapılanması konusunda da görevlidirler. Bu görev, baroların toplumsal ve evrensel sorumluluğudur. Bu sorumluluk nedeniyle barolar, sadece üyelerine hizmet veren meslek odası konumuna asla indirgenemezler.”

 

                         Manisa Barosu görevini yerine getirirken siyasi tavır takınmamıştır. Hukukun üstünlüğünü, düşünce ve ifade özgürlüğünü, insan haklarını korumayı, temel prensip olarak kabul etmiştir. Meslektaşlarımıza ve Toplumun her kesimine eşit yakınlıkta olmuştur, ufuk açan söylem ve eylemlerde bulunmuştur. Bu durum Manisa Barosunun kurumsal saygınlığını arttırmıştır.   

Değerli Meslektaşlarım;

 

                      Önceki dönem Baro Başkanlığında olduğu gibi, bu dönemde de iki yıl süresince yaz-kış, gece-gündüz demeden, Meslektaşlarımın bana vermiş olduğu Baro Başkanlığı görevini yönetimdeki meslektaşlarımla birlikte en iyi şekilde yapmaya çalıştık. Görev süremiz içerisinde ulaşılabilirlik ve hesap verebilirlik ilkesiyle, kurumsallaşmış bir baro için çalıştık. Üstünlerin hukukunun egemen olduğu bir ülke değil, hukukun üstünlüğünün uygulanması, temel hak ve özgürlüklerin korunması için mücadele ettik.  Vatandaşın hak arayışının savunucusu ve sözcüsü konumunda bulunan ve susturulmaya çalışılan son Kurum olan baroların haklının yanında olabilmesi için çalıştık.

 

                        Tüm meslektaşlarıma bize gösterdikleri destek ve katkılarından dolayı teşekkür ederim. Önümüzdeki süreçte de Cumhuriyetimizin kazanımlarını ve Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün ilkelerine sahiplenerek, Meslektaşlarımızın ve yurttaşlarımızın sorunlarını çözme çabamızı,  aynı heyecanla sürdürmeye devam edeceğiz.

 

                        Hak arama özgürlüğünün güvencesi, savunmanın temsilcisi Değerli Meslektaşlarım;

 

Hukuka, hukukun üstünlüğüne, gerçek adalete olan inancımızı kaybetmeden, Avukatların haklarını elde ettiği, Avukatlık mesleğinin layık olduğu itibara yeniden kavuştuğu ve ülkemizin aydınlık ve güzel günlere mutlaka ulaşacağına olan sonsuz inancımızla, çalışmaya devam edeceğiz.

                        Tüm meslektaşlarıma sevgi, saygı ve selamlarımı sunarım.

 

                                                                                      AV.ALİ ARSLAN    

                                                                                  MANİSA BARO BAŞKANI