Yönerge

31.10.2024 12:13:00

MANİSA BAROSU İNSAN HAKLARI KOMİSYONU YÖNERGESİ

 

Kuruluş                    

MADDE 1 – “İnsan Hakları Komisyonu” Manisa Barosu Başkanlığı'na bağlı olarak bu yönergede düzenlenen esaslar çerçevesinde faaliyet göstermek üzere; 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 110/17. maddesi ile Baro yönetim kurulunun görevleri arasında yer alan, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak ve korumak, bu kavramlara işlerlik kazandırmak amacıyla kurulmuştur.

 

Amaç             

MADDE 2 – Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasanın insan haklarına ilişkin hükümleri esas alınarak Manisa Barosu olarak temel hak ve özgürlükleri her bireyin eşit olarak kullanabilmesi için yeni politika ve stratejilerin oluşturulmasına katkı sağlanması, insan hakları alanında ulusal ve uluslar rası hukuk ekseninde, insan haklarının tanınması, korunması, uygulanması ve geliştirilmesi açılarından mesleki, kuramsal ve uygulamaya yönelik araştırma ve çalışma yapmaktır.

 

Görev ve Etkinlikler

MADDE 3- Komisyon, ikinci maddede belirtilen amaçlarına ulaşmak için, aşağıdaki çalışma ve etkinlikleri yürütür:

 

a)İnsan Haklarının gelişimi, etkinlik alanının arttırılması, insan hakları hukuku ile ilgili sorunların çözümünde avukatların rolünü ve etkinliğini arttırıcı çalışmalar yapmak, birikimlerin paylaşılmasını sağlamak, konusuyla ilgili alanında çalışmalar  yapan kuruluşlar arasında irtibat ve desteği sağlamak, dayanışma ve işbirliğini güçlendirecek mesleki ve sosyal aktiviteler yapmak,

 

b) İnsan haklarına ilişkin ulusal ve uluslararası alanda seminer, konferans, toplantı ve benzeri etkinlikleri düzenlemek,

 

c) Ulusal üstü planda insan hakları alanındaki gelişmeleri izleyerek, bunların ülkemizde de uygulanması için gerekli çalışmalarda bulunmak,

 

d) İnsan haklarına ilişkin konularda süreli ve süresiz her türlü yayını Manisa Barosu Başkanlığı yayın birimi ile eşgüdümlü olarak yapmak,

 

e) İnsan hakları konusu ile ilgili olarak ulusal ve uluslararası alanda tüm kişi, kurum ve kuruluşlarla ilişkiler kurmak, geliştirmek ve işbirliği yapmak,

 

f) Konusu ile ilgili arşiv, kütüphane ve benzeri diğer tesisleri kurmak,

 

g)İnsan hakları alanında uzman avukatların yetişmesini sağlamak amacıyla meslek içi eğitim etkinlikleri düzenlemek, yürütmek,

 

h) Toplumun insan hakları alanında bilgisini ve duyarlığını geliştirmeye yönelik eğitim projeleri üretmek uygulamak,

 

ı) Amacı ile ilgili gördüğü diğer her türlü etkinlik ve çalışmalarda bulunmak,

 

i) Ulusal ve uluslararası yaşanan insan hakları ihlalleri konusunda Manisa Barosu Başkanlığı Yönetim Kuruluna rapor sunmak.

 

Komisyonun Yapılanması

 

MADDE4 –

Komisyon ; Başkan , başkan yardımcısı, sekreter ve komisyon üyelerinden oluşur.

 

 

MADDE 5-

Başkan ; Komisyon üyeleri arasından komisyon üyeleri tarafından başkan seçilir.

 

İnsan Hakları Komisyonu Başkanı İnsan Hakları Komisyonu ile Manisa Barosu Yönetim Kurulu arasında iletişim ve koordinasyonu sağlar.

 

Başkan, komisyonu temsile yetkili olup, komisyon çalışmalarına başkanlık eder. Komisyonun tüm çalışmalarını her aşamada denetleyebilir. Komisyonu olağanüstü toplantıya çağırabilir. Başkan Yardımcıları ve Sekreter arasında görev dağılımı yapar, Yürütme Kurulunca yapılacak görevlendirmelerin koordinasyonunu sağlayarak gereği gibi yapılıp yapılmadığını izler ve denetler. Yapılan çalışmalar ve yapılması planlanan faaliyetler ile ilgili faaliyet planını Yönetim Kuruluna sunar ve Yönetim Kurulu tarafından alınan kararları İnsan Hakları Komisyonu’na aktarmakla görevlidir.

 

Manisa Barosu Başkanlığı adına; komisyonun amacının gerekli kıldığı etkinlik projelerinin ve çalışma programlarının hazırlanması; yürütülmesi, uygulanması ve gerçekleştirilmesi sağlar.

 

MADDE 6-

Yürütme Kurulu:

Komisyonu oluşturan üyeler arasından seçilecek Başkan, 2 Başkan Yardımcısı,1 Sekreter üyesinden oluşur.

 

Yürütme Kurulu, komisyonun amacı doğrultusunda gerekli çalışma programlarının hazırlanması, projelendirilmesi ve yürütülmesini sağlar. Komisyonun amaçlarının gerekli kıldığı çalışma gruplarının oluşturulması ve bu grupların eşgüdümünün sağlanmasına öncülük eder.

 

Komisyonun faaliyetlerine dair üç ayda bir rapor hazırlar ve komisyon çalışma alanı ile ilgili olarak Manisa Barosu Yönetim Kurulunun vereceği işleri yürütür.

 

MADDE 7-

Başkan Yardımcıları

Başkan yardımcıları; komisyon üyeleri arasından komisyon üyeleri tarafından seçilir.

 

Başkanın katılmadığı toplantılara Başkanlık yapmak, Başkanın katılamadığı faaliyetlerde Başkanın yükümlülüklerini yerine getirmek, görevlendirmelere ilişkin koordinasyonun sağlanmasında Başkana yardımcı olmak, Baro Yönetim Kurulunca verilen kararları takip etmekle görevlidir.

 

MADDE 8-

Sekreter    :

 

Sekreter; komisyon üyeleri arasından komisyon üyeleri tarafından seçilir.

 

Sekreter;  Baro Yönetim Kurulu ve Baronun diğer Kurul ve Komisyonları ile iletişim sağlayarak gerekli organizasyonları sağlamak, sosyal aktiviteleri ve diğer organizasyonları düzenlemekle görevlidir. Ayrıca, komisyon dosyalarını düzenlemek, toplantı hazırlığı yapmak, Başkan tarafından önerilen gündemi hazırlamak ve üyelere zamanında ulaşmasını sağlamak, toplantı tutanağı oluşturmak, Baro ile yapılan yazışmaları arşivleyerek saklamak, karar defterini tutmak ve imzalatmak, toplantıya katılanları tespit etmek ve talep, şikâyet ve önerileri kayıt altına alıp Yürütme Kuruluna sunmakla görevlidir.

 

 

MADDE 9:

Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi

Manisa Barosu yönetim kurulu gerekli görmesi halinde; komisyondan sorumlu yönetim kurulu üyesi olarak bir yönetim kurulu üyesini baro yönetim kurulu kararı ile atayabilir.

 

Sorumlu yönetim kurulu üyesinin görevi; komisyon ile yönetim kurulu arasında iletişim kurmak ve uyum içerisinde çalışmalar yapmasını sağlamaktır. Sorumlu yönetim kurulu üyesi, ilgili komisyonun doğal üyesi olup toplantılara katılabilir. Sorumlu yönetim kurulu üyesinin toplantılarda oy hakkı yoktur.

 

MADDE 10 :

Komisyon Üyeleri:

 

Komisyonlarda görev almak isteyen avukat ve stajyer avukatlara baro başkanlığı tarafından duyuru yapılarak baro başkanlığına başvurmaları için uygun süre verilir.  Sürenin dolmasından sonra Komisyon Yürütme Kurulu oluşturulana kadar yeni üye kaydı yapılamaz. Yürütme Kurulu seçiminden sonra komisyonda çalışmak isteyenlerin baro başkanlığına müracaat etmeleri üzerine ilgili komisyon kayıtları yapılır.

Başvuru süresinin hitamını takiben 10 gün içerisinde baro başkanlığı tarafından komisyon yürütme kurulu seçimi yapmak üzere komisyon üyeleri toplantıya çağrılır. Toplantılar en az beş üyenin katılımı ile yapılır.  Seçimler sırasıyla başkan, başkan yardımcıları ve sekreter için ayrı ayrı ve gizli oy açık seçimle yapılır.

Yürütme Kurulundaki başkan, başkan yardımcısı ve sekreterin görevinin istifa, ölüm, başka baroya nakil gibi sebepler ile sona ermesi halinde boşalan görev için bu durumun tespit edildiği tarihten sonra yapılacak ilk toplantıda ikinci fıkrada belirtilen usulde seçim yapılır.

 

Üyeler komisyon başkanının verdiği görevleri yaparlar, komisyonun bu yönerge çerçevesindeki amacı doğrultusunda gerekli çalışmaları yaparlar, yürütme kurulunu seçerler.

 

Tüm üyelerin planlanan çalışmaların birinde görev almalarına ve çalışma yapmalarına özen gösterilir.

 

Komisyon üyelikleri bir sonraki Seçimli Olağan Genel Kurula kadar devam eder. Yürütme kurulunun görevi Seçimli Olağan Genel Kurul toplantısından sonra oluşturulacak yeni komisyon üyeleri tarafından yürütme kurulu üyeleri seçilene kadar devam eder.

 

Komisyonun Çalışma Biçimi

MADDE 11:

Komisyon, yönerge amacı doğrultusunda, Manisa Baro Başkanlığı Yönetim Kurulu ile işbirliği dahilinde çalışma programı belirler. Komisyon istişari yönde çalışmalarını sürdürür. Komisyon 3. maddede yer alan görev ve etkinliklere ilişkin faaliyetlerinde Manisa Baro Başkanlığı Yönetim Kurulu’na bağlıdır.

 

Komisyon, komisyon başkanının son şeklini vereceği gündeme göre; en az ayda bir kez yürütme kurulu tarafından belirlenecek tarih ve yerde toplanır.

 

Komisyon toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar alır. Toplantılar yüz yüze ve/veya çevrimiçi olarak teknolojik imkanlardan yararlanılarak yapılabilir. 

 

Her türlü eylem, bildiri, görüşme, dava açılması, davalara müdahale talebinde bulunma gibi girişimlerden önce Baro Başkanının onayının alınması şarttır.

 

Mazeretsiz olarak iki kez üst üste komisyon toplantısı gerçekleştirmeyen veya üst üste iki faaliyet raporunu düzenlemeyen komisyon hakkında yönetim kurulunca komisyonun kapatılmasına ve/veya komisyon yürütme kurulunun feshi ile yeniden seçime gidilmesine ve/veya başka bir komisyon ile birleştirilmesine dair karar verilebilir. Komisyonun kapatılmasına baro yönetim kurulunca her zaman karar verilebilir.

 

Komisyonun, özel veya resmi herhangi bir kurum, kuruluş, adli ve idari makamlarla doğrudan iletişime geçmesi, yazışma, ziyaret vs yapması, kamuoyuna basın, yayın ve sosyal medya aracılığıyla açıklama yapılması gibi eylemlerde bulunması baro başkanının bilgi ve izni ile olur.

 

Yürürlük

MADDE -12

Bu yönerge Manisa Barosu Yönetim Kurulunun kabulü ile yürürlüğe girer. Bu yönergenin yürürlüğe girmesi ile birlikte Manisa Barosunun 08/12/2021 tarih ve 32/14 sayılı AİHM VE İNSAN HAKLARI KOMİSYONU Yönergesi yürürlükten kaldırılmıştır.

 

MADDE -13

Bu yönergenin hükümlerini Manisa Barosu Başkanlığı yürütür.