MANİSA BAROSU GENÇ AVUKATLAR MECLİSİ YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Dayanak
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Manisa Barosu Genç Avukatlar Meclisinin kuruluş, görev, yetki, sorumlulukları ile seçim ve çalışmalarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönerge, Manisa Barosu levhasına kayıtlı, TBB avukatlık ruhsatname tarihine göre avukatlık mesleğine kabulünde 5 (beş) yılını ve her halükarda 30 (otuz) yaşını doldurmamış avukatların ve stajını tamamlamış Manisa Barosuna kayıt için başvuru yaparak ruhsat bekleyen avukat adaylarının temsilinin ve katılımının sağlanması amacıyla kurulan Manisa Barosu Genç Avukatlar Meclisinin, kuruluş, görev, yetki, sorumlulukları, seçim ve çalışma esasları ile Manisa Barosu Yönetim Kuruluyla olan ilişkilerinin düzenlenmesine dair hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönerge, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 95’inci maddesinin 15’inci fıkrası uyarınca, Manisa Barosu 2014-2016 yılı Olağan Genel Kurulunda alınan 18/10/2014 tarihli karar ve Manisa Barosu Yönetim Kurulunun 16/10/2024 tarih ve 1/4 sayılı kararına dayanılarak hazırlanmıştır.
İKİNCİ BÖLÜM
Meclisin Amacı, Görev ve Yetkileri ile Organları
Meclisin amacı
MADDE 4- (1) Manisa Barosu levhasına kayıtlı genç avukatların; Baro yönetimi nezdinde temsilinin sağlanması, mesleki ve ekonomik sorunları ile mesleki problemlerinin sorunsuzca Baro yönetim organlarına iletilmesi, meslektaşlar arasındaki sosyal ilişkilerin kuvvetlenmesi ile sosyal ve kültürel faaliyetlerle birliktelik ve dayanışmanın gelecekte de sürekliliğinin sağlanması, genç avukatları ilgilendiren konularda Baro nezdindeki komisyon ve kurullara temsilci gönderilmesi, mesleki eğitim faaliyetlerinin organizasyon ve uygulaması, yargı organları, adliye personeli ve kamu kurumları ile yaşanan problemlere ilişkin istişare ortamı oluşturması ve buna dair istek, öneri ile çözüm tekliflerinin Baro yönetimine sunulması, genç avukatların yönetime ve sorunların çözümüne etkin olarak katılımlarının sağlanmasıdır. Meclis yönetsel anlamda baro yönetiminden özerk bir yapıya sahiptir.
Meclisin görev ve yetkileri
MADDE 5-
(1) Genç Avukatlar Meclisinin Baro yönetimi nezdinde temsilciler aracılığıyla temsil edilmesinin sağlanması,
(2) Meclis üyelerinin mesleğe ve özlük haklarına ilişkin problemlerinin tespit edilip derlenerek nihai olarak çözüm önerilerinin Baro yönetimine iletilmesi,
(3) Baro Yönetim Kurulu toplantılarına Genç Avukatlar Meclisi tarafından amaçları kapsamındaki konularda temsilcisi gönderilmesidir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Meclisin Organları, Organların Görevi, Divan ve Toplantı ile Seçim Usulü
Meclisin organları
MADDE 6- (1) Genç Avukatlar Meclisinin organları aşağıdaki gibidir:
a) Genel Kurul
b) Yürütme Kurulu
c) Denetleme Kurulu
Genel kurul
MADDE 7- (1) Manisa Barosu levhasına kayıtlı, avukatlık ruhsatnamesinin verildiği tarih baz alınarak avukatlık mesleğine kabulünde 5 (beş) yılını ve her halükarda 30 (otuz) yaşını doldurmamış avukatlar ve stajını tamamlamış Manisa Barosuna kayıt için başvuru yaparak ruhsat bekleyen avukat adaylarının başka bir koşul aranmaksızın Meclisin doğal üyesi olup Genel Kurulu oluştururlar.
Genel kurulun görev ve yetkileri
MADDE 8- (1) Yürütme Kurulu sözcüleri ile diğer üyelerini seçmek,
(2) Bu Yönergenin 4’nci maddesinde yer alan amaca uygun olarak, Meclis üyelerinin mesleğe ilişkin problemlerinin saptanması, çözüm önerileri üretilmesi konusunda görüşmek üzere, olağan ve olağanüstü toplantıları gerçekleştirmek,
(3) Gündemdeki konuları görüşüp gerekli gördüğü tavsiye kararlarını alarak Yürütme Kurulu aracılığıyla bu kararların Baro Yönetim Kuruluna sunulmasını sağlamak,
(4) Bir sonraki toplantıda görüşülmesi istenilen konuların gündeme alınmasına karar vermektir.
Genel kurul toplantı ve seçim usulleri
MADDE 9- (1)
a) Olağan toplantı: Genel Kurul, iki yılda bir aralık ayının ikinci cumartesi günü saat 10.00'da Yürütme Kurulu ve Denetleme Kurulu'nu seçme gündemi ile toplanır. Toplantı, en geç yapılacağı günün 1 ay öncesinden başlayarak toplantının yapılacağı güne kadar Baro Yönetimi tarafından duyurulur. Duyuruda, toplantının tarihi, saati, yeri ve gündemi ile birlikte ertelenmesi halinde ikinci toplantının yapılacağı tarih, saat ve yer de bulunur. Ayrıca duyuruda Yürütme Kurulu Denetleme Kurulu üyeliği adaylığı için son başvuru tarihi de ilan edilir.
b) Olağanüstü toplantı: Genel Kurul, Başkan ile Yürütme Kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya Genç Avukatlar Meclisi üyelerinin en az 1/5' inin Baro Başkanlığına yazılı talepleri ile olağanüstü olarak toplanır. Yazılı talebin Baro Genel Sekreteri tarafından yürütme kurulu başkanına iletilmesi üzerine toplantı gündemi yeri, toplantının gün ve saati Yürütme Kurulunca yedi gün içerisinde belirlenir ve uygun bir yöntemle ilan edilir. Genel Kurul, üye tam sayısının en az üçte biri ile toplanır. Belirtilen çoğunluk sağlanamazsa toplantı bir hafta sonraya ertelenir. Erteleme sonrası yapılan toplantı, en az üye tam sayısının altıda biri ile gerçekleştirilebilir. Bu çoğunluk esası seçimli olağanüstü toplantılarda uygulanmaz. Genel Kurulda görüşülen kararlardan, toplantıya katılanların salt çoğunluğunca desteklenenler kabul edilir.
Seçimli toplantı
MADDE 10- Seçimli Olağan Toplantı Görüşme ve karar yeter sayısı
Genç Avukatlar meclisi, ilk toplantıda salt çoğunluk ile toplanır ve toplantıya katılanların salt çoğunluk oyu ile karar alınır. İlk toplantıda salt çoğunluk sağlanamaması halinde ikinci toplantı aynı gün aynı yerde saat 10.00'da salt çoğunluk aranmaksızın toplanır ve ikinci toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar alır. Toplantıyı yönetmek üzere, toplantıya katılan en kıdemli üyelerden, kıdem sırasına göre bir başkan, bir başkan yardımcısı ve iki katip üyeden oluşan divan başkanlığı oluşturulur. Seçimlerde herhangi bir göreve aday olan üye divan başkanlığında görev alamaz. Boş kalan üyenin yeri kıdem esasına göre doldurulur. Seçim gizli oy ve açık sayım usulüyle yapılır. Seçim oylaması ve sayımı divan başkanlığınca yürütülür. Başkan adaylarından en çok oyu alan başkanlığa seçilir. Oyların eşitliği halinde adaylardan daha fazla kıdemi olan seçilir. Üyelikler, adaylar arasında en yüksek oyu alandan en düşük oy alana kadar yapılacak sıralamaya göre belirlenir.
Madde 11-) Toplantı Gündemi
Açılış
Bir Başkan ve bir Başkan Yardımcısı ile iki katip üyeden oluşan Divanın seçimi
Faaliyet raporunun okunması
Denetleme raporunun okunması
Okunan raporların görüşülmesi
Kurulların ibrası
Adayların tanıtımı
Seçim (1 Başkan, 10 Yürütme Kurulu üyesi ve 3 Denetleme Kurulu üyesinin seçimi)
Dilek ve Temenniler
Kapanış
Madde 12-) Adaylık
Başkan, yürütme kurulu ve denetleme kurulu adayları, adaylıklarını en geç seçimden 10 gün önce Baro Genel Sekreterliğine yazılı olarak bildirir. Adaylıklarını bildirmeyenlerin veya seçim tarihi itibariyle doğal üye olmayanların adaylıkları kabul edilmez. Seçimler, Avukatlık Kanunu seçim usullerine göre yapılır.
Yürütme kurulu
MADDE 13 (1) Bir başkan, bir başkan yardımcısı, bir genel sekreter ve sekiz üyeden oluşur. Yürütme Kurulu Genç Avukatlar Meclisi'nin 2 yılda bir kez yapılan seçimli olağan toplantısında en yüksek oyu alarak seçilen 1 başkan ve en yüksek oyu alarak seçilen 10 üyeden oluşur. Yürütme Kurulu Başkanı; yürütme kurulunun ilk toplantısında, Başkan yardımcısı ve genel Sekreteri seçerek görev dağılımını belirler. Yürütme Kurulu Başkanı, Genç Avukatlar Meclisi'nin başkanıdır.
Yürütme kurulunun görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 14- (1) Yürütme Kurulunun görevleri aşağıdaki gibidir:
a) Meclis Genel Kurulu toplantı gündemini hazırlamak ve meclis üyelerine duyurmak.
b) Meclis Genel Kurulunda alınan kararları yürütmek,
c) Meclis çalışmalarını meslektaşlara duyurmak,
ç) Meclis Genel Kurulunun vereceği diğer görevleri yapmak,
d) Görevin gerektirmesi halinde, geçici alt çalışma grupları ve komisyonlar oluşturmak,
e) Gerekli kayıt ve belgeleri tutmak,
f) Mecliste alınan tavsiye niteliğindeki kararları görüşülmek üzere Baro Yönetim Kuruluna iletmek,
g) Baro bünyesinde yayımlanmak üzere yayınlar (süreli-süresiz-dergi-gazete vb.) hazırlanmasıdır.
(2) Yürütme Kurulunun ilk toplantısı, seçimin yapıldığı Genel Kurul toplantısını takip eden ilk hafta içinde gerçekleştirilir. Sonraki toplantıların günü, yeri ve saati ilk olağan toplantıda belirlenir. Şu kadar ki Yürütme Kurulu, ayda en az bir kez olağan toplantı yapar.
(3) Yürütme Kurulunda görüşülen konulardan, toplantıya katılanların salt çoğunluğunca desteklenenler kabul edilir. Şu kadar ki hiçbir karar en az dört üye tarafından desteklenmedikçe kabul edilemez.
(4) Yürütme Kurulu üyeliği, üyenin üyelikten çekilmesi, avukat sıfatını yitirmesi, Baro kaydının nakli, ölümü ya da yazılı mazereti olmaksızın üst üste 3 defa veya her durumda bir yıl içinde toplam 5 (beş) toplantıya katılmaması halinde düşer. Üyeliğin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde yerine seçimde en yüksek oyu alan üye atanır. Seçilen üyenin görev süresi 2 yıldır. Bu süre içerisinde üyelik yaş ve kıdem şartlarından dolayı kaybedilse dahi başkan ve heyet üyeleri bir sonraki olağan seçime kadar görevlerinin başında kalırlar.
(5) Yürütme kurulu üyeliği Baro Yönetim Kurulu'na yahut baronun herhangi bir organına seçilmesi durumunda düşer.
Madde 15-) Yürütme Kurulu'nun Çalışma Yeri:
Baro Yönetimince, Genç Avukatlar Meclisi Yürütme Kurulu'nun çalışmaları için uygun bir yer ve gereçler tahsis edilir.
Denetleme Kurulu
MADDE 16 (1) Genç Avukatlar Meclisi Denetleme Kurulu'nun oluşumu; Bir başkan, iki üyeden oluşur. Genç Avukatlar Meclisi'nin 2 yılda bir yapılan seçimli olağan toplantısında Denetleme Kurulu adayları arasından en fazla oyu alan üç üyeden oluşur. Denetleme Kurulu'na en kıdemli üye başkanlık eder. Manisa Barosu Genç Avukatlar Meclisi Denetleme Kurulu'nun görev süresi 2 yıldır. Bu süre içerisinde üyelik kaybedilse dahi başkan ve heyet üyeleri bir sonraki olağan seçime kadar görevlerinin başında kalırlar. Herhangi bir nedenle görevlerinin boşalması durumunda en yüksek oy alandan başlamak üzere boşalan üyelik doldurulur. Aynı kişiler yeniden seçilebilir.
Denetleme Kurulu'nun Görevleri:
Madde 17:
Genç Avukatlar Meclisi Denetleme Kurulu'nun, meclisin sürekli organı olarak görevleri;
a) İki ayda bir toplantı yaparak, Yürütme Kurulu'nca alınan kararların uygulanıp uygulanmadığını takip etmek,
b) Alınan kararların uygulamalarında çıkan aksaklıkları veya sorunları Yürütme Kurulu'na rapor halinde bildirmek,
c) Genel Kurul'ca Yürütme Kurulu'na verilen görevlerin yerine getirilip getirilmediği konusunda Genel Kurul'a bilgi vermek,
d) Gerekli kayıt ve belgeleri tutmak.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Diğer Hükümler
Giderlerin karşılanması
MADDE 18- (1) Meclisin çalışma ve etkinliklerindeki giderleri öncesinde muhtemel harcamalara ilişkin rapor sunulmak ve Yönetim Kurulundan onay alınmak üzere Baro bütçesinden karşılanır.
(2) Bu giderlerin tahakkuk ve ödeme işlemlerinde yürürlükteki mevzuat esasları uygulanır.
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 19- (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ile Avukatlık Kanunu Yönetmeliği uygulanır.
Yönergede değişiklik
MADDE 20- (1) Yönergede değişiklik Yürütme Kurulunun teklifi üzerine veya Baro Yönetim Kurulu'nca gerekli görülmesi halinde Baro Yönetim Kurulu tarafından yapılabilir.
Yürütme ve yürürlük
MADDE 21- (1) Bu Yönerge 30/10/2024 tarihinde yürürlüğe girmiş olup Yönerge hükümlerini Baro Başkanı yürütür.